We Make The Time, Not Time Makes Us

By | March 19, 2017

Bulan ni hampir kesemua ibu bapa dicabar dengan ujian anak2 sakit. Well, kebanyakan kenalan saya la kalau tak semua pon hihi… Macam2 sakit ada:

Denggi
HFMD
Herpes
Chicken pox
High fever (most common)
ETC….
Termasuklah diri saya sendiri. Lebih 1 minggu saya ‘renyah’ melayan anak2 tak sihat. Macam tulah bila anak dah lebih dari seorang, akan berjangkit2 lepas sorang ke yang lain. Tambahan pula si kecik Hadif demam kuat 39.5 Celcius masa ayahnya outstation. Tak cukup rasanya tangan dan kaki seorang diri menguruskan rumahtangga & bisnes. Mujur Haziq & Hadif demam sorang skali je, pernah dulu bergilir2 berlarutan berminggu2. Tu cerita sebelum kami sekeluarga amalkan suplemen shaklee secara konsisten.
Mujur saya masih bertahan, tak jatuh sakit walaupun penat tak usah cerita laa.. Memang suplemen benar2 membantu, pening2 dah mula terasa sebenarnya… Tapi cepat2 saya upkan dos nutrisi2 yang badan saya perlukan. Buat bisnes, biarlah berilmu. Lebih2 lagi ilmu berkaitan produk2 yang kita jual. Lebih banyak ilmu, maka lebih yakin kita nak consult klien. Lebih bagus juga servis kita & lebih yakin orang pada kita. Air masak jugak saya lebihkan minum. Air sangat penting supaya tubuh badan kita boleh berfungsi pada tahap terbaik. Ratio yang sesuai ialah 1L air untuk setiap 25KG berat badan. Kiralah sendiri keperluan water intake kita dalam sehari. Bukannya untuk diteguk sekaligus, berperingkat2 seeloknya. Saya amalkan minum air masak 1st thing in the morning & before sleep. InsyaAllah akan terus konsisten mengamalkannya untuk kesihatan yang baik.
Bila dalam keadaan ni, saya terkenangkan seorang rakan seperjuangan bisnes saya. Bagaimana beliau bekerja dari 8.30pg – 6.30ptg setiap hari, dengan 3 orang anak kecil tanpa bantuan maid. Suaminya sedang meneruskan pengajian sambil bekerja (kalau tak silap saya). Salah sorang anak beliau adalah ‘anak syurga’, mengalami autism. Tapi masih boleh sama2 berjaya dalam bisnes. Beliau hanya fokus bisnes waktu lunch hour & sebelah malam sahaja. Yelah nak bisnes halal & berkat, amanah yang sedia ada perlu dilaksanakan terlebih dahulu. Duit keuntungan bisnes ni untuk anak2 kita juga, jagalah keberkatannya.
Kerdil rasanya cabaran saya, baru 1 minggu lebih anak2 tak sihat saya sudah rasakan payah. Bagaimana pula mereka menjaga anak syurga yang memerlukan lebih perhatian setiap masa? Mereka dah pun menggenggam income 5angka, sama seperti saya yang hanya duduk menjaga anak2 di rumah. Alhamdulillah dapat menjana pendapatan walaupun sambil2 jaga anak. Syukur Allah permudahkan…
Sungguhpun bisnes shaklee ini boleh dijalankan secara online & offline, kelas kami secara online adalah tak tentu masanya ikut kelapangan masing2. Ada free, masuk kelas. Begitulah selalunya. Kami ada kelas Meniaga/Meeting Larut Malam, cuma di alam maya. Sambil2 buat tugas2 lain yang ada. Saya sendiri, cuma 10% saja dari masa online coaching yang betul2 saya fokus coaching. Selebihnya memang sambil2 buat kerja lain. Sambil susukan anak ngempeng, sambil masak, sambil itu, sambil ini. Kira OK la tu kan… Sape nak bagi income 5angka setiap bulan sambil2 buat itu ini? Kelas offline ada juga kadang2, tapi tak wajib. Ikut keselesaan masing2. Biasanya kelas offline ni diadakan atas permintaan, tak pernah atas paksaan 🙂
Sering saya diajukan dengan ayat “Alah… Dok umah senanglah, banyak masa free”. Teringat saya pada surat SAHM (stay at home mom) & WM (working mom) yang kerap dikongsi di laman Facebook sejak akhir2 ini. Saya tersenyum membaca isi kandungan surat2 itu. Kalau surat WAHM (working at home mom) macam mana pula agaknya ya? Hehehe…
Point saya nak tulis, fokuslah pada KEKUATAN kita, bukannya kelemahan. Banyakkanlah KESYUKURAN, kurangkanlah menyebut kesukaran. Jika kita benar2 mahu berjaya, kita akan sedaya upaya mencari jalan untuk mencapai matlamat. Setiap individu adalah unik, tiada orang lain yang sama dengan kita 100%. Berbanggalah dengan diri kita & apa yang kita ada (bukan riak, cuma BERSYUKUR). Kita selalu memberi alasan tiada masa, sibuk, itu, ini. Lupakah kita yang setiap orang hanya ada 24jam sehari? Semua orang mempunyai masa yang sama saja, tiada lebih & tiada kurang. Masing2 ada cabaran hidup yang tersendiri. Rasulullah saw juga hanya mempunyai 24jam sehari, namun pengisiannya MashaAllah… Baginda manusia TERHEBAT SEPANJANG ZAMAN. Allahuakbar!!
Jika anda rasa entri ini bagus, dan memberi inspirasi kepada orang lain. Mohon anda tekan LIKE Button Di Bawah

Ingin mencari suplemen yang sesuai buat diri anda & keluarga? Atau mahu menjana income 4,5,6 angka dari rumah (atau dari mana2 jua)?

Hubungi saya:
Puan Anisah Hussin
mobile: +60126635900



One thought on “We Make The Time, Not Time Makes Us

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *