Tips: Peranan Pembantu Mengasuh Anak2

By | March 19, 2017

hari ni closing November, alhamdulillah saya dah selamat efektif sejak seminggu lebih yang lepas. memang ramai yang bisnes shaklee ni, tapi yang efektif at appointed rank tu tak semua. alhamdulillah sejak bisnes, saya berjaya efektif/naik rank setiap bulan. kesan tak efektif akan jejaskan bonus RM, award, conference point (free overseas trip setiap tahun) etc2. insyaAllah akan saya huraikan di lain masa kalau berkesempatan. jika saya betul2 usaha sungguh2, mungkin saya boleh naik rank bulan ni. tapi saya ni sebenarnya ada rasa nak berehat sebab baru je naik rank bulan lepas. saya niatkan mahu fokus bantu anak2 didik saya lebih bulan ni, supaya mereka lebih matang dalam mengendalikan bisnes & merealisasikan impian masing2. mostly anak2 didik saya bekerja sepenuh masa, jadi saya ambil kira kekangan mereka. that’s one of the beauty of this biz WITH OUR GROUP – you decide your own journey, at any pace you wanted. the best word to describe it: FLEXIBLE.

pengalaman berkongsi ilmu dengan rakan2 bisnes secara offline

maaflah saya merewang sekejap. tak dapat tidur sebenarnya memikirkan ada anak2 cucu cicit yang masih berusaha untuk naik rank/efektif bulan ni. kami memang saling membantu dalam group, support each other & won’t leave anybody behind as much as possible. ok berbalik pada topik asal…

saya ada menonton rancangan Al-Khawater (kalau tak silap) di TV Al-Hijrah. sudah agak lama tapi baru hari ni terasa nak share kat sini sebab terlebih bahagia melihat wajah anak2 saya yang sedang lena diulit mimpi. menurut Syaikh yang menjadi host rancangan tu, pembantu rumah atau pengasuh anak2 menjadi satu kemestian di negara arab. sampaikan ke tahap anak belajar keluar negara dengan diiringi pembantu untuk memasak, basuh baju, mengemas etc. kata Syaikh tu: “what’s the point of studying abroad if you still have to bring along your nanny with you?”.

anak2 sebenarnya akan lebih mudah menjadi “spoil brat” jika kita sebagai ibu bapa tidak mengambil langkah pencegahan dari awal. ada juga kemungkinan anak2 akan lebih “attached” pada pembantu/pengasuh jika ibu bapa terlalu sibuk bekerja. hulur wang ringgit, semua masalah selesai? mungkin masalah jangka pendek dapat kita atasi, tapi untuk jangka masa panjang akibatnya adalah lebih buruk. macam cerita P Ramlee – Anakku Sazali. tak pernah tengok? tanya uncle google hehe 🙂

kesimpulan yang saya dapat dari rancangan tu, antara tips yang MESTI ibu bapa amalkan ialah:

# the helper can COOK, but the parents have to FEED their children
# the helper can CLEAN the house, but the parents have to BATHE their children
# the helper can WASH the clothes, but the parents have to DRESS their children

WHY? coz PERSONAL DIRECT TOUCH from the parents to their children is the key to ETERNAL LOVE BONDING. plus when the parents FEED, BATHE & DRESS their children any irregularities can be detected earlier before it became worse. contohnya kalau anak2 didera etc2, pada waktu2 inilah ibu bapa boleh “meneliti” anak masing2. ni bukan saya cakap, Syaikh tu yang cakap (apa namanya saya lupa, maaflah hihi). saya jarang2 tonton rancangan2 di tv sebenarnya, kadang2 je tengok bila ada kesempatan & kalau rasa rancangan tu bermanfaat…

another point the Syaikh mentioned: bila bawa anak2 keluar shopping, bermain di playground etc2 (any outdoor or even indoor activities) mostly the helper is the one who’s with the children. sedangkan masa2 seperti ini ibu bapalah yang seharusnya memantau anak2 mereka. WHY? coz these kind of activities involve EMOTIONS. parents should not missed their children’s emotional moments. coz these moments are lasted & stored deep inside our children subconscious mind.

tu jela kot sharing dari saya kali ni. insyaAllah ada manfaatnya bagi ibu bapa yang memerlukan tips2 ini 🙂

salah satu dari pelbagai program bimbingan anjuran group kami – ALWAYS CHILD FRIENDLY

Jika anda suka dengan entri ini, mohon anda tekan LIKE Button di bawah.

Ingin mencari suplemen yang sesuai buat diri anda & keluarga? Atau mahu menjana income 4,5,6 angka dari rumah (atau dari mana2 jua)? 

Hubungi saya: 
Puan Anisah Hussin
mobile: +60126635900

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *