Tergamakkah Kita??

By | March 19, 2017

Pagi tadi kami saling support each other di group WhatsApp Shaklee Leaders, perkara biasa dalam group kami. Salah satu faktor paling kuat dalam kejayaan sememangnya ukhuwah yang erat antara kami semua. Seringkali kami sharing bermanfaat, namun sharing pagi tadi benar2 menyentuh hati saya. Setiap kali membacanya, saya bergenang air mata. Saya abadikan di blog ini sebagai peringatan buat diri saya sendiri. Semoga bermanfaat buat semua. insyaAllah~

7 Sebab Kenapa Kita Perlu Berjaya & Kaya

1. Bila Ibubapa anda masih belum MAMPU menunaikan Rukun Islam ke-5 iaitu Menunaikan Haji, siapakah yang akan membantu menunaikan hajat & impian mereka?

Tergamakkah kita berkata,”aku pun tak ade duit”

2. Bila Ibubapa anda perlukan duit untuk meneruskan sisa2 kehidupan mereka, untuk makan sesuap nasi, seteguk air, siapa yang akan menanggung mereka?

Tergamakkah kita berkata,”aku pun tak cukup makan.”

3. Bila Ibubapa anda sakit, siapa yang akan uruskan bil2 klinik, hospital & kos perubatan mereka? Adakah kita hanya perlu pejamkan mata dan pekakkan telinga? Mereka tidak pernah meminta2 dari kita kerana mereka sangat memahami keadaan kita tetapi kita memahami kah keadaan mereka.

Tergamakkah kita berkata,”aku ada banyak hutang nak kena bayar bulan ni.”

4. Bila Ibubapa anda bersedih kesunyian, tiada anak2 datang menjenguk…siapa yang akan pulang menjenguk mereka sedangkan anda asyik sibuk memberi alasan “SIBUK”. Kesunyian ibubapa kita dapatkah kita rasai? Mereka hanya perlukan kita beberapa ketika sahaja sebab mereka sudah merasai tak lama lagi mereka akan berhijrah ke alam kubur yang jauh lebih sunyi.

Tergamakkah kita berkata,”aku bukan tak nak balik tapi tak dapat cuti.”

5. Bila Ibubapa anda ditaqdirkan meninggal dunia, siapakah yang berada disisinya dan menguruskan jenazahnya? Perhatikan wajah ibu/bapa kita buat kali terakhir sebelum kain kapan menutup wajah mereka adakah wajahnya berada dalam keceriaan atau kesedihan.

Tergamakkah kita berkata,”aku bukan tak nak balik tengok mak/bapak aku masa dia sakit tempohari tapi masa tu aku tengah sibuk sangat.”

6. Bila Ibubapa anda sudah tidak mampu menguruskan diri mereka akibat keuzuran, mampukah anda uruskan? Ibubapa kita tidak pernah mengeluh ketika mereka membesarkan kita. Mereka akan lakukan yang terbaik untuk memastikan kita mendapat yang terbaik. Biarpun mereka terpaksa berkorban, bertungkus-lumus, bergolok-bergadai tetapi bila tiba giliran kita dapatkah kita lakukan apa yang seharusnya kita lakukan demi SEORANG ibu/ayah? Benarlah, ibu/bapa boleh menjaga 10 orang anak tetapi 10 orang anak belum pasti boleh menjaga seorang ibu/ayah.

Tergamakkah kita berkata,”aku sibuk, biarlah adik-beradik aku yang lain uruskan.”

7. Bila Ibubapa anda meminta duit untuk membeli sesuatu yang mereka hajatkan, bolehkah anda berikan tanpa sebarang alasan?Ketahuilah….walau apapun kita lakukan untuk ibubapa kita, kita masih belum mampu membalas jasa mereka kerana setitik air susu ibu…setitik keringat ayah….apakah nilainya pada kita?Lupakah kita bagaimana ibubapa kita membesarkan kita? Boleh kita bayangkan bersama2?….Sedarlah saudara/saudari berkhidmatlah untuk kedua ibubapa kita sementara mereka masih hidup….sedarlah berapa hari lagi kita dapat melihat dan bersama ibubapa kita kerana pengorbanan mereka sangat sangat besar pada kita…

Buktikan!!! Biarpun 100 orang, 1,000 orang, 10,000 orang nak tengok kita gagal TETAPI ada 2 ORANG YANG BENAR2 NAK TENGOK KITA BERJAYA IAITU IBUBAPA KITA. Tunjukkanlah kejayaan sebelum mereka menghembuskan nafas dan menutup mata. Buktikan pada mereka bahawa zuriat yang mereka lahirkan ini adalah zuriat yang sangat HEBAT!
MAKA MARILAH KITA MENILAI DIRI SENDIRI….

Walau siapa pon orangnya, terima kasih pada penulis sharing ini.. Benar2 terkesan di hati.. Sama2 kita ambil iktibar & tempatkan diri kita sebagai ibu bapa.. Semoga kita berjaya menjadi aset paling bermanfaat buat ibu bapa kita dunia akhirat.. Semoga anak2 kita juga bakal menjadi aset kita yang paling bermanfaat dunia akhirat.. Aameen Ya Rabb~

Al-Fatihah buat kedua ibu bapa kita…

Anisah Hussin
012-6635900
Shaklee Independent DIstributor

One thought on “Tergamakkah Kita??

  1. sensasi2020

    Berbaktilah untuk ibubapa kita, bangsa, agama dan negara agar segala kemuliaan yang kita lakukan mendapat keredhsan Allah Taala.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *