Kurus Secara Sihat Dengan Shaklee

By | April 15, 2013

Selalu saya cerita pasal breastfeeding je kan.. Alhamdulilllah rezki Allah bagi, still fully bf Hadif yang dah 1 tahun 5 bulan+.. Target menyusukan sampai 2 tahun makin hampir.. Kalau ada rezki lagi lama, cuba susukan sampai 3 tahun macam abangnya Haziq.. in shaa Allah..

Dah lama nak share pasal kurus ni sebenarnya, tapi teragak2 sebab malu woo nak cite open hihi.. Tapi dengan niat nak share kebaikan, saya gagahkan jari menaip entry ni kihkihkih~
Time skolah, memang saya agak montel.. Yelah dok boarding school makan 5x sehari.. Memang takde miss makan kat dining hall skolah.. Bila masuk U, mula kurus sket sebab kena klua duit poket sendiri nak makan hahaha.. Pernah sampai 43kg je, kurus la tu sebab tinggi lebih kurang 159cm.. Bila dah keje, naik la sket berat.. Sebab boss suka blanja staff makan bila stay back kat office.. Makan free, sape taknak hehe.. Masa mula2 kawen, berat saya area 50-52kg.. Ideal weight la tu..
Time pregnant Haziq naik sampai 66kg.. Abis pantang, maintain 57-58kg.. Lepas Haziq dah 2thn, memang berat naik walaupun still bf.. Paling berat 62kg.. Risau jugak sebab hubby maintain gitu je, sendiri mau ingat la nak jaga badan kan.. Tapi memang tak dapat nak kurus balik, macam2 cara dah try.. Paling kurus tu je la 57-58kg..
Pregnant Hadif, berat max 67kg.. Abis pantang still 61-62kg.. OMG panik sebab takut badan makin membesar setara dengan bilangan anak.. Kat fb pon ada member U yang tegur nampak bulat, malu~ Sampai pergi London Weight Management tau.. Tapi malu la sebab kena bukak semua uhuhu.. Dah la mahal.. 10 session RM3900.. Rasa macam treatment tu menipu pon ada kadang2.. Sebab macam timbang berat tu hilang air je.. Takleh makan nasi plak tu.. Last2 tak kuasa la nak buat treatment, memang consultant tak bagi makan nasi.. Goreng pisang, nasi lemak, roti canai pon takleh.. Macam2 lagi la yang tak bole.. Siap ada yang kena marah tengok orang lain yang pegi sana.. Pastu mesti asik kena suruh beli itu, beli ini macam2 produk tambahan yang mahal2..
Sendiri cari info camana nak bagi kurus, search online.. Dapat la petua2 berguna.. Saya amalkan pemakanan sihat dari ilmu yang saya dapat.. Banyak petua saya ni tau hahaha.. Sebab lemak2 kat badan ni still lembut lagi, baby kecik lagi kan.. Aim memang nak dapat balik 50-52kg, tapi apakan daya kemampuan takat 55kg je paling ringan.. Pasrah jela, okla 55kg tu kan?
Masa mula2 saya makan suplemen shaklee, memang niat nak jaga kesihatan bukan untuk kurus.. Berat awal2 makan shaklee 55kg.. Saya makan macam biasa, takde pon diet2 ke apa.. Tapi saya sangat kagum sebab lepas 4 bulan saya amalkan shaklee secara konsisten, berat saya 49-51kg je.. Padahal pemakanan saya memang sama dengan sebelum ni, cuma saya makan suplemen shaklee je untuk sihat.. Ada plak yang cakap nanti kang turun lagi sampai keding jadi underweight plak.. Saya bolayan, takyah buang masa layan reaksi2 negatif ni.. Caj positif je saya nak 😉
Now after 6 months, alhamdulillah berat saya maintain area 49-51kg tu jugak.. Memang berat yang ideal dengan ketinggian saya.. Lagi ringan dari sebelum kawen yabedabedu!! Kenapa plus minus 2kg? Sebab saya selalu timbang berat, alang2 dapat penimbang free.. Redeem point credit card buat bisnes shaklee hehe.. Berat paling ringan time pagi2.. Bila dah makan minum naik la sket.. So sape2 nak tau berat naik ke turun, sila timbang berat anda pada waktu yang sama ok.. Kalau minggu ni timbang malam, minggu depan timbang pagi tak aci tau…
Dari pegi slimming centre, eloklah amalkan shaklee je.. RM3900 10 sesi untuk 2-4 bulan.. Pon belum tentu dapat kurus, malu ade la nak kena bukak semua depan consultant! RM3900 tu pon mungkin bertambah sebab kena beli produk tambahan.. Bukan murah, paling koman pon beratus satu2 produk.. Kalau menyusu anak macam saya lagi kesian, kena gap 4 jam dengan oat yang depa suruh makan.. Macam2 takleh makan pulak tu, siap kena marah!!
Kalau nak kira, RM3900 bole beli set shape up shaklee untuk 2 tahun+.. Kalau dah 2 tahun makan shaklee tak jugak turun berat lepas amalkan gaya hidup sihat memang something wrong somewhere la.. Suplemen shaklee bukan je buatkan kita lebih sihat, malah membantu meningkatkan metabolism jugak.. Plan nak sihat je.. Dapat bonus kurus skali yeeehaaa!! 
NAK KE TAKNAK? Cepat2 hubungi saya ye… FAST ACTION, FAST RESULT!! 😉
Anisah Hussin (SID 907171)
012-6635900

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

2 thoughts on “Kurus Secara Sihat Dengan Shaklee

  1. umie

    umie pun makan set tu.. alhamdulillah dah turun 5 kg 2 bulan.. ni skrg maintain jer ni.. tingg1 umie pun lebih kurang tinggi nisa..tp nak kena turun mcm nisa kena turun 55kg baru leh sampai berat mcm nisa…beratkan..hehhe.. tp still berusaha lagi ni..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *