Fenomena Meminta Sumbangan Di Facebook

By | March 17, 2013
mudah betul sekarang ni kan.. kalau sape2 sakit, nak kena bedah etc2 post je kat fb ni, ramai la nanti yang murah hati nak bagi.. paling banyak mintak sumbangan untuk baby, ye la sape tak sayang anak kan.. namun tak kurang jugak orang dewasa yang mintak sumbangan kat fb ni.. macam2 golongan ada..

saya tak salahkan pihak2 yang mintak sumbangan.. betul la tu, dah memang terdesak mintak je la tolong kan.. selain berdoa pada Allah, kena ikhtiar sendiri jugak.. tapi perlu juga ada kesedaran untuk SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN.. buat la caruman takaful bulanan, sekurang2nya dapat jugak ringankan beban nak bayar bil hospital.. terlalu ramai yang masih kurang sedar kepentingan takaful ni.. caruman takaful bulanan, kalau kita tak sakit tak masuk hospital nanti dapat la balik sebahagian wang caruman tu.. kalau memang tak pernah di usik tabung simpanan dalam takaful, insyaAllah bole dapat lebih dari apa yang kita dah bayar tiap2 bulan bila sampai tempoh matang.. tapi kena pahamkan betul2 plan takaful yang kita pilih, macam2 jenis takaful ada.. tengok la mana satu yang bersesuaian dengan kita..

tujuan post ni bukan sebab saya tak suka perkara ni.. JAUH SAMA SEKALI.. cuma terpanggil nak tulis sebab makin banyak – TERLALU BANYAK macam dah jadi TREND.. majoriti yang saya terjumpa kes2 macam ni adalah ORANG MELAYU.. yang kat MALAYSIA ni la, post2 dari luar tu saya no komen.. saya tak mau nanti BANGSA MELAYU JADI MAKIN MALAS, sebab mind set dah fixed apa2 jadi mintak sumbangan je senang.. kalau bole saya mau BANGSA MELAYU BANGKIT DARI SEGI EKONOMI khasnya.. bangkit juga dari segi lain yang POSITIF amnya.. TANGAN YANG MEMBERI LEBIH BAIK DARI YANG MENERIMA =)




saya sendiri cuma seorang surirumah sepenuh masa.. saya berusaha buat macam2 bisnes untuk naikkan taraf ekonomi diri sendiri & keluarga – PERNAH MENJADI WAKIL TAKAFUL jadi saya agak fasih jugak dengan selok belok takaful.. cuma saya tak rasa PASSIONATE jadi wakil takaful sebab kena tinggalkan anak2 kalau ada kelas @ training etc2.. kalau single lagi bole la, tapi bila dah ada anak2 priority memang berbeza – ANAKLAH SEGALA2NYA.. bila dah jadi ibu, apa2 pon saya fikirkan kepentingan anak2 dahulu sebelum kepentingan sendiri.. biarlah orang kata rugi saya belajar tinggi2, ada ijazah tapi dok umah jaga anak je.. yang penting saya selesa dengan pilihan sendiri..


suami tercinta sedang mengajar anak2 soleh dan bijak.. saya berasa puas bila dapat jaga anak2 sendiri



alhamdulillah sejak saya kenal SHAKLEE, terasa bersinar2 harapan untuk menggapai segala impian yang saya dah tangguhkan selama 6 TAHUN (sejak berumahtangga).. bisnes shaklee memenuhi segala kriteria yang saya cari2 selama ini.. JANA PENDAPATAN IKUT CARA & KESELESAAN SENDIRI.. sambil berbisnes, DAPAT MEMBANTU MASYARAKAT untuk MENAIKTARAF KESIHATAN & EKONOMI KELUARGA.. dalam masa 2 bulan saya berbisnes shaklee, dah berjaya meraih income 4 angka.. kini dah 5 bulan saya serius dengan shaklee, ALHAMDULILLAH BONUS 4 ANGKA SUDAH STABIL TIAP2 BULAN.. hanya secara online, tak perlu keluar rumah meninggalkan anak2 tersayang.. tapi semuanya atas USAHA GIGIH juga, belajar mencontohi orang2 yang sudah berjaya.. tiada kejayaan yang datang tanpa usaha.. bukannya goyang2 kaki je dapat duit.. =)

sekiranya ada yang berminat untuk menyertai saya BERBAKTI PADA KELUARGA & MASYARAKAT, bole contact admin ya.. latihan disediakan secara online & offline, terpulang pada KEMAHUAN ANDA..

ALHAMDULILLAH sekarang saya bole memberi lebih sumbangan pada golongan2 yang memerlukan seperti yang sering di share di facebook.. kalau dulu mungkin klik share je, sekarang dapat buat lebih.. ALHAMDULILLAH~~

feel free to LIKE | SHARE | TAG Health & Beauty Paradise on Facebook

Anisah Hussin (SID 907171)
PM/WHATSAPP 012-6635900


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *